10 маршрута за цялото семейство на Витоша

5. ГОЛИ ВРЪХ – ЗЕЛЕНИЯ ПЪТ – ЧЕРНИ ВРЪХ
Най-лесният начин да се качи Черни връх. През топлите месеци може да се следва камионният път към върха – 4,5 км, а зимата по стълбова маркировка – 3,5 км за 1,30-2 часа се изкачва най-високата точка на планината. Естествено има и пътеки следващи зимната маркировка, които могат да се следват на качване (хубаво е да се внимава за скрити дупки между клековете) за да се спести разстояние. Ключа естествено е,
децата да се изкачат на самоход, а надолу по пътя може и на “конче”…

4. БОСНЕК – ЖИВАТА ВОДА
Ако в Зоопарка няма крокодили, то на Витоша има. Интересната чешма Живата вода над село Боснек е във формата на крокодилска глава. А поляните и заслона са прекрасно място за пикник. Маршрута е къс, върви се предимно по черен път и най-трудното е да намерите началото на този път между къщите в селото.

3. АЛЕКО – БИСТРИШКА РЕКА – БИСТРИЦА
Красивите диви или Дивно красивите смърчови гори на Резервата Бистришко бранище са най-близкият район до София, където може да се посети толкова защитена територия. Маршрута започва от ски-център Алеко и през Меча поляна се излиза над резервата. Основната пътека продължава да подсича Резените към хижа Купена, а пътеката към Бистрица започва да се спуска. Има няколко билни поляни от които се разкрива красива гледка
към източната част на Софийското поле, Панчаревското езеро и Лозен планина. На час от Бистрица е малкият водопад Самоковището, а километър и половина по-късно се пресича Обиколната алея на Витоша. Целият маршрут е с дължина около 9,5 км.

2. БОЯНА – БОЯНСКО ЕЗЕРО – ДРАГАЛЕВЦИ
От Бояна освен стръмните пътеки за Копитото и Боянски водопад, които не са подходящи за по-малки деца, тръгват и леки и приятни алеи. Тази която може да предложи най-много е пътеката свързваща Бояна с Драгалевският манастир през Боянското езеро. Започва 100-тина метра след последните къщи и не е маркирана, а скрито се отделя на ляво от пътеката за Боянският водопад. Изкачва се леко и приятно до езерото. Ако детето ви обожава жабите, значи сте го довели на правилното място. Тук могат да се видят почти всички видове обитаващи планината. След езерото пътеката се изкачва още малко и започва плавно да се спуска. Дори зимата, маршрута е лек и проходим. Не повече от час и половина след езерото се стига
до Драгалевският манастир, а на половин час от него е и квартал Драгалевци.

1. ДРАГАЛЕВЦИ – ДРАГАЛЕВСКИ МАНАСТИР – АЛЕКОВИ ВОДОПАДИ – СИМЕОНОВО
Къса и приятна алея, част от Обиколната алея на Витоша. Започва от югозападният край на манастира и минава под седалковият лифт. Леко се изкачва за да стигне до малката река Скакавица и красивите каскади на Алековите водопади. На следващата поляна се пресича първата от двете пътеки свързващи кв. Симеоново със ски център Алеко, а ние на втората започваме спускане покрай заслона и изкуствените езера.

Сподели със приятели
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

6 Comments on "10 маршрута за цялото семейство на Витоша"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Web Hosting
Guest

Златните мостове представляват каменна река във Витоша, откъдето тръгват многобройни маркирани маршрути из планината. Преди време няколко сайта „информираха“ за откриването на илюминатска пирамида в центъра на село Старо село край Перник.

Virtual Private Server
Guest

Маршрутът продължава по добре оформена пътека нагоре и на север през широколистна гора и хубави поляни. В миналото Бялата вода е била важен пункт по маршрута от кв. Княжево за м. Златни мостове, но след построяването на кабинковата п.в.

Virtual Private Server
Guest

В миналото Бялата вода е била важен пункт по маршрута от кв. Княжево за м. Златни мостове, но след построяването на кабинковата п.в. Върви се по Беловодския път и след пресичането му с шосето за м. Златни мостове се продължава надясно и надолу по него.

Web Hosting
Guest

Маршрутът продължава по добре оформена пътека нагоре и на север през широколистна гора и хубави поляни. В миналото Бялата вода е била важен пункт по маршрута от кв. Княжево за м. Златни мостове, но след построяването на кабинковата п.в.

Hosting
Guest

Алтернативен и лесен маршрут за вело-преход с цялото семейство, може да се направи между Бистрица и Панчаревското езеро със слизане на спирката в центъра на Бистрица. Важно е да се носи достатъчно вода, препоръчително е използването на светлоотразителни жилетки и каски, особено при каране по шосе.

Virtual Private Servers
Guest

Достигането до Плана от слизането от Самоковско шосе е около 9 км, които се минават за не повече от 1 час. Алтернативен и лесен маршрут за вело-преход с цялото семейство, може да се направи между Бистрица и Панчаревското езеро със слизане на спирката в центъра на Бистрица.