10 маршрута за цялото семейство на Витоша

Ето няколко маршрута подходящи за излет със цялото семейство

10.КЛАДНИЦА – Х. СЕЛИМИЦА
До самата хижа има и асфалтов път по който и се тръгва в самото село. Следва се червена маркировка, която след хижата отвежда към Черни връх. След първият голям ляв завой, пътеката продължава вдясно по реката, а почти на самият път след нея е Кладнишкият манастир Св. Никола с църква от 1841г. Някога манастира е бил част от голямата Софийска Света гора и е добра идея да се отбиете да го посетите. До хижа Селимица са 1750 м от центъра на селото, но дори и 2 км. да ги направите, ако се отбиете до манастира пак е кратка и приятна разходка. От самата хижа също тръгват няколко не лоши маршрута – към Черни връх, към хижите Острица и Рудничар от които може да се стигне до Златните мостове, към Владая или село Чуйпетлово. Тъй като от селото до хижата е кратък маршрут, препоръчаваме наистина да продължите към хижа Рудничар или по Обиколната пътека до Владая.

9. ЗЛАТНИ МОСТОВЕ – ХИЖА МОМИНА СКАЛА
Един от най-популярните маршрути за цялото семейство. Може би, защото свързва двете най-известни и популярни поляни за игри и почивка в цяла Витоша. Алеята върви успоредно на павираният път в същата посока, който не е лоша алтернатива, още повече, че алеята е в доста лошо състояние. Разстоянието до поляната пред ресторантчето и кафето до хижа Момина скала е около 2 км., а самата хижа е доста удачен изходен пункт за разходка до Боянският водопад, особено ако сте с по-малки деца.

8. КНЯЖЕВО – БЕЛЯТА ВОДА – ДЕНДРАРИУМА
Алеята свързваща кв. Княжево със Златните мостове е най-популярен маршрут сред Софийските туристи. Макар и стръмна на места, лесно се стига до чешмите Бялата вода след 2,5 км. Бялата, Белата или Белята, водата е хубава и студена. От тук до Дендрариума са още около 2 км, като може да се насладите както на прекрасна гледка към София и Люлин планина, така и на прекрасната гора сред която върви алеята. В самият Дендрариум има изградени много пейки и места за отдих, малки водоеми с водна растителност и патици, а информационните табла дават полезна информация за любознателните малки членове на фамилията.
Още повече в района се намират и Музеят на мечката и Въжена градина интересни и предизвикателни за малки и големи.

7. ЗЛАТНИТЕ МОСТОВЕ – ФОНФОН – ВЛАДАЙСКИ ЧЕРНИ ВРЪХ
Пътеката започва от каменната река непосредствено до тази за хижа Кумата. И ако пътеката за хижа Кумата е стръмна и предизвикателна, то тази за хижа Панчо Томов (на мястото на изгорялата хижа Фонфон) е лека, приятна и когото и да питате – най-красивата в цяла Витоша. В местността има много почивни домове и хижи, а ако търсите открито пространство за игри и хвърчила това е в района на Владайски Черни връх.

6. ОБИКОЛНАТА АЛЕЯ НАД ЖЕЛЕЗНИЦА И РАЙОНА НА СЕЛСКА РЕКА
Дали само ще излезете над село Железница или ще направите преход от село Бистрица все си заслужава. Обиколната алея от Бистрица е без наклон и през приятна гора, като дори деретата на реките се минават по виадуктите на Рилският водопровод, но е над 8 км. Района над селото в прекрасната долина на Селска
река е облагороден с маси, пейки и беседки.

Сподели със приятели
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

6 Comments on "10 маршрута за цялото семейство на Витоша"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Web Hosting
Guest

Златните мостове представляват каменна река във Витоша, откъдето тръгват многобройни маркирани маршрути из планината. Преди време няколко сайта „информираха“ за откриването на илюминатска пирамида в центъра на село Старо село край Перник.

Virtual Private Server
Guest

Маршрутът продължава по добре оформена пътека нагоре и на север през широколистна гора и хубави поляни. В миналото Бялата вода е била важен пункт по маршрута от кв. Княжево за м. Златни мостове, но след построяването на кабинковата п.в.

Virtual Private Server
Guest

В миналото Бялата вода е била важен пункт по маршрута от кв. Княжево за м. Златни мостове, но след построяването на кабинковата п.в. Върви се по Беловодския път и след пресичането му с шосето за м. Златни мостове се продължава надясно и надолу по него.

Web Hosting
Guest

Маршрутът продължава по добре оформена пътека нагоре и на север през широколистна гора и хубави поляни. В миналото Бялата вода е била важен пункт по маршрута от кв. Княжево за м. Златни мостове, но след построяването на кабинковата п.в.

Hosting
Guest

Алтернативен и лесен маршрут за вело-преход с цялото семейство, може да се направи между Бистрица и Панчаревското езеро със слизане на спирката в центъра на Бистрица. Важно е да се носи достатъчно вода, препоръчително е използването на светлоотразителни жилетки и каски, особено при каране по шосе.

Virtual Private Servers
Guest

Достигането до Плана от слизането от Самоковско шосе е около 9 км, които се минават за не повече от 1 час. Алтернативен и лесен маршрут за вело-преход с цялото семейство, може да се направи между Бистрица и Панчаревското езеро със слизане на спирката в центъра на Бистрица.