10 маршрута за цялото семейство на Витоша

Ето няколко маршрута подходящи за излет със цялото семейство

10.КЛАДНИЦА – Х. СЕЛИМИЦА
До самата хижа има и асфалтов път по който и се тръгва в самото село. Следва се червена маркировка, която след хижата отвежда към Черни връх. След първият голям ляв завой, пътеката продължава вдясно по реката, а почти на самият път след нея е Кладнишкият манастир Св. Никола с църква от 1841г. Някога манастира е бил част от голямата Софийска Света гора и е добра идея да се отбиете да го посетите. До хижа Селимица са 1750 м от центъра на селото, но дори и 2 км. да ги направите, ако се отбиете до манастира пак е кратка и приятна разходка. От самата хижа също тръгват няколко не лоши маршрута – към Черни връх, към хижите Острица и Рудничар от които може да се стигне до Златните мостове, към Владая или село Чуйпетлово. Тъй като от селото до хижата е кратък маршрут, препоръчаваме наистина да продължите към хижа Рудничар или по Обиколната пътека до Владая.

9. ЗЛАТНИ МОСТОВЕ – ХИЖА МОМИНА СКАЛА
Един от най-популярните маршрути за цялото семейство. Може би, защото свързва двете най-известни и популярни поляни за игри и почивка в цяла Витоша. Алеята върви успоредно на павираният път в същата посока, който не е лоша алтернатива, още повече, че алеята е в доста лошо състояние. Разстоянието до поляната пред ресторантчето и кафето до хижа Момина скала е около 2 км., а самата хижа е доста удачен изходен пункт за разходка до Боянският водопад, особено ако сте с по-малки деца.

8. КНЯЖЕВО – БЕЛЯТА ВОДА – ДЕНДРАРИУМА
Алеята свързваща кв. Княжево със Златните мостове е най-популярен маршрут сред Софийските туристи. Макар и стръмна на места, лесно се стига до чешмите Бялата вода след 2,5 км. Бялата, Белата или Белята, водата е хубава и студена. От тук до Дендрариума са още около 2 км, като може да се насладите както на прекрасна гледка към София и Люлин планина, така и на прекрасната гора сред която върви алеята. В самият Дендрариум има изградени много пейки и места за отдих, малки водоеми с водна растителност и патици, а информационните табла дават полезна информация за любознателните малки членове на фамилията.
Още повече в района се намират и Музеят на мечката и Въжена градина интересни и предизвикателни за малки и големи.

7. ЗЛАТНИТЕ МОСТОВЕ – ФОНФОН – ВЛАДАЙСКИ ЧЕРНИ ВРЪХ
Пътеката започва от каменната река непосредствено до тази за хижа Кумата. И ако пътеката за хижа Кумата е стръмна и предизвикателна, то тази за хижа Панчо Томов (на мястото на изгорялата хижа Фонфон) е лека, приятна и когото и да питате – най-красивата в цяла Витоша. В местността има много почивни домове и хижи, а ако търсите открито пространство за игри и хвърчила това е в района на Владайски Черни връх.

6. ОБИКОЛНАТА АЛЕЯ НАД ЖЕЛЕЗНИЦА И РАЙОНА НА СЕЛСКА РЕКА
Дали само ще излезете над село Железница или ще направите преход от село Бистрица все си заслужава. Обиколната алея от Бистрица е без наклон и през приятна гора, като дори деретата на реките се минават по виадуктите на Рилският водопровод, но е над 8 км. Района над селото в прекрасната долина на Селска
река е облагороден с маси, пейки и беседки.

Сподели със приятели
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

6 Коментари

 1. Златните мостове представляват каменна река във Витоша, откъдето тръгват многобройни маркирани маршрути из планината. Преди време няколко сайта „информираха“ за откриването на илюминатска пирамида в центъра на село Старо село край Перник.

 2. Маршрутът продължава по добре оформена пътека нагоре и на север през широколистна гора и хубави поляни. В миналото Бялата вода е била важен пункт по маршрута от кв. Княжево за м. Златни мостове, но след построяването на кабинковата п.в.

 3. В миналото Бялата вода е била важен пункт по маршрута от кв. Княжево за м. Златни мостове, но след построяването на кабинковата п.в. Върви се по Беловодския път и след пресичането му с шосето за м. Златни мостове се продължава надясно и надолу по него.

 4. Маршрутът продължава по добре оформена пътека нагоре и на север през широколистна гора и хубави поляни. В миналото Бялата вода е била важен пункт по маршрута от кв. Княжево за м. Златни мостове, но след построяването на кабинковата п.в.

 5. Алтернативен и лесен маршрут за вело-преход с цялото семейство, може да се направи между Бистрица и Панчаревското езеро със слизане на спирката в центъра на Бистрица. Важно е да се носи достатъчно вода, препоръчително е използването на светлоотразителни жилетки и каски, особено при каране по шосе.

 6. Достигането до Плана от слизането от Самоковско шосе е около 9 км, които се минават за не повече от 1 час. Алтернативен и лесен маршрут за вело-преход с цялото семейство, може да се направи между Бистрица и Панчаревското езеро със слизане на спирката в центъра на Бистрица.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*