Елементи и материали в палатка

Основни елементи във всяка палатка са рейките, покривалото и подовото покритие. Всеки един от тях може да бъде изработен от различни материали и свързан по различен начин с останалите елементи.

РЕЙКИ

Основният елемент са рейките в една палатка. Те определят формата, големината и устойчивоста на вятър. Те са скелета на палатката. Изработват се от различни материали:

* Рейки от въглеродни влакна
Този материал се използва често за въдици и е много издържлив и гъвкав. Въглеродни влакна се използват в по-скъпите и пригодени за екстремни условия палатки. Тъй като са леки и издържливи се очертават като основен материал за рейки в бъдеще.

* Рейки от алуминиеви / дуралуминиеви (дуралови) тръби
В днешно време почти всички рейки за палатки са изработени от алуминии. Те се състоят от няколко секции, които са свързани чрез ластична нишка в средата им. Алуминия е много уязвим на корозия, поради, което почти всички алуминиеви части са анодизирани. Това им дава тънък защитен слой. Много рейки са предварително изработени така, че да намали вероятността от счупване при огъването на кривата по формата на палатката. Палатките с алуминиеви рейки са по-леки.

* Рейки от фибростъкло
Те се използват, като евтин и опростен вариант за рейки, преди налагането на дуралуминиевите рейки. Фибростъклото е по-слабо, затова и те са по-дебели и съответно по-тежки за постигането на една и съща сила на издържливост. По-евтините палатки все още използват фибростъкло, което ги прави по тежки и неустойчиви.

ПОКРИВАЛО

Покривалото е тази част от палатката, която пази от вятър и дъжд. В същото време, новите материи „дишат“, така че да не позволят конденз и да осигурят обмен на въздуха. Ако сте над 30 годишни или родителите ви са обичали къмпинга, сигурно сте виждали или имате вкъщи стара платнена или бризентова палатка с огромен обем и тегло надвишаващо и най-смелите представи. Съвременните палатки използват платове на основата на найлона и полиестера, което повишава резистентността към влага, намалява теглото и най-вече не кондензира. По покривалото палатките могат да се разделят на две категории:

*Еднослойни палатки – Тези палатки са изградени от един слой, който ви дели от външните условия. Той се „грижи“ за всичко – спира водата и вятъра, диша и понася физическите агресии.
*Двуслойна палатка – състой се от външно покривало, което спира вятъра и дъжда и вътрешна част от дишаща материя, като по този начин конденза се отвежда до външният слой. Тези палатки са по-топли, тъй като въздухът между двата слоя действа като топлоизолатор.

Платовете използвани за покривало на палатките трябва да отговарят на няколко характеристики:
Тегло:
Теглото се измерва в грамове на линеен метър на нишката. Има няколко мерни единици за това. Denier е за грам на 9000 метра или Tex за грам на 1000 метра. Това са индустриалните мерни единици за плат, но все пак можете да ги откриете при характеристиките на палатката. Обикновен плат е около 60 tex / 540 d или това е около 600 грама на м2. и така плат с обем 3-4 метра е с тежина 1,8-2,4 кг.
Водоустойчивост:
Това е измереното тегло или количество вода, което оказва натиск на квадратен сантиметър или инч от плата без да пропуска вода.
Ако дадената стойност е в PSI, това е pounds per square inch. Ще го срещнете най-вече на палатките от американски производители. 1 psi е равен на 6,894.757 Pa (Паскала). Американските сайтове за екипировка препоръчват палатки с около 6psi, което е равно на над 0,4 килограма натиск на квадратен сантиметър.
Европейските производители са възприели метода на измерване на водоустойчивост на воден стълб в милиметра. 1000 мм воден стълб от своя страна е 9806,38 Pa (Паскала). Разпространените модели палатки са между 2000 и 4000 мм воден стълб. 4000 мм (4 метра) воден стълб се равнява на 0,4 кг натиск на см2 или е еквивалентно на 5,6 psi. Имайте в предвид, че това са мерни единици за налягане и натиск, а не за обем
Можете да изчислявате и други стойности от този сайт
Цвета на палатката:
Това също е важна характеристика. Тя определя две важни неща – количеството светлина вътре в помещението и открояването ви в местността.

За покриване на дадените характеристики се използват и различни елементи в материалите:
* Полиуретаново покритие: Това е покритие, нанесено върху плата за да стане по-траен и водоустойчив. Няколко броя на покрития или комбинирането им допълнително защитава, но това е за сметка на допълнително тегло.
* Водоустойчиви / дишаща ламинати: Покривалата за палатката използват система от наслояване на различни материали, за формиране на здрава и водоустойчива, но дишаща материя. Общо ламинатите са Goretex, ToddText, Klimate и MemBrain.
* Ripstop: Това е полиестерен плат с по-дебели нишки вплетени на равни интервали. По-плътното вплитане пречи на малки разкъсвания в плата да се уголемяват.
* Прозрачно фолио: Това е материал през които се вижда и често се използва за прозорци и капандури.
* Единични шевовете: Това са шевове с един ред бод.
* Двойни шевовете: Това са шевове с двойна линия на шевове, за по голяма издържливост и сила.
* Лепени шевове: Допълнителната обработка на шевовете ги прави водоустоичиви (имайки в предвид, че всеки шев е нарушение на плътността на плата) и не позволява водата да проникне.
Свързване на палатката с рейките
Има два начина на платненото тяло на палатката да се свърже към скелетната структура:

* Ръкави
Ръкавите са изработени от плат и ви позволяват да прекарате рейките през тях. Този метод е много стабилен, но във ветровито и / или дъждовно време, не е от най-приятните занимания, тъй като отнема време.
* Клипове
Към палатките има клипове, които лесно да свържете към рейките. Този метод е по-лесен  за опъването на вашата палатка, но предлага по-малка издържливост, отколкото плътните ръкави.
* Много палатки са комбинация от ръкавите и клипове, като по този начин се комбинират предимствата на двете системи за закрепване.

ПОД

Пода е елемента, който ви отделя от мократа и студена земя. Той е от дебел найлон с високи показатели за водоустоичивост, а дебелината му изолира топлинно. Дебелината му има и друго предназначение – тя го прави по устойчив на износване и физическа агресия, тъй като той контактува със земята. Затова и при опъване на палатката, трябва внимателно да почистите земята, за да си осигурите комфортен сън и да предпазите пода от разкъсвания и нараняване на целостта му.
Обикновено пода започва на височина от земята, така че дори под и около палатката да има известно количество вода, тя да не може да достигне основният плат. Характеристиките на пода за водният стълб, обикновенно са два или три пъти по високи от тези на покривалото.

Вижте и други критерии за избор на палатка, когато си купуваме екипировка.

Сподели със приятели
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

1 Comment on "Елементи и материали в палатка"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of