5 възела, които трябва да знаете и ползвате в планината (част 2)

След рифовият възел и възел стреме, ще покажем два възела, които могат да се използват така, че да се катерим и спускаме по въжето без необходимите ни за целта джаджи, както и един от най-здравите и най-популярни и универсални възли – осмицата.

Претриващ (протриващ) възел (полустреме, италиански възел)

Както говори името на възела, той се използва за плавно приплъзване на въжето с елементи на претриване за увеличаване на триенето – намаляване на натоварването. Също така пак от името става ясно, че с още една намотка възела става възел стреме – т.е. стационарен.
Той може да се използва за спускане на хора и товари или за осигуряване на катерещ се човек, вместо необходимото за целта съоръжение. С него ви трява само карабинер.
италиански 1италиански 2

Края може се промуши от където е излязъл или да се направи клуп, който да се върне.
италиански 3италиански 4

Освен да се направи на стреме, възела може и бързо да се фиксира с допълнителен възел, който при спешност бързо да се премахне и да има движение през полустремето.
фиксиране стреме 1фиксиране стреме 2

фиксиране стреме 3

Самозатягащ се възел Прусек

Самозатягащия се възел успешно замества самохватите и другите усигурителни съоръжения във аварийнни ситуации. Прави се с парче въже съединено на ринг, а въжетата с диаметир под 8 мм са известни под името Прусек. Определено колкото е по-голяма разликата в диаметрите на въжето на което се осугуряване и въжето с което превим този възел, толкова по-лесно възела се самозатяга. Пример: Ако използвате въже с един диаметър примерно 11мм, ще са нужни повече намотки и усилие отколкото, ако използваните въжета са 11 и 6 мм.
прусек 1прусек 2
прусек 3прусек 4
прусек 5прусек 6
Принципа е ясен. Когато възела се натовари се затяга около основното въже. Ако искате да го приплъзнете по него, освободете натоварването….

Възел осмица

Най полулярния възел дължи славата си на факта, че оплетен намалява силата на въжето „само“ с около 40%. С 5% единствено е по-сигурен възел девятка, заради допълнителната намотка. Искам още в началото да уточним, че всичко казано тук, ако се прехвърли за използване на въжета под 9 мм да се чете за възел 9-ка, който е задължителен заместител на осмицата при въжета под този диаметър.
Осмицата има много разновидности, които ще разгледаме в специална статия. Основно се използва осмицата с клуп, както е известна на запад, или само осмица за БГ, тъй като единичната намотка няма голямо приложение в страната ни.

Как да започнем. Първо трябва да видим, коя част от въжето ще натоварваме – ще висим, ще теглим и т.н. При започване на възела тази част от въжето, трябва да ни е от долната страна:
осмица 1осмица 2

Тъй като параметрите за издържливост са актуални, само ако възела е направен правилно, ви съветваме да използвате показалеца и средния си пръст за да водите въжето без то да се усуква.
осмица 3осмица 4
Важен и критичен момент е вкарването на ухото в клупа на възела. Заедно с ухото, трябва да избутате горното въже от клупа от долната страна. Така часта на въжето, която е натоварена ще стане първа примка във възела и ще го затяга. Когато направите възела проверете дали е така – преди да го затегнете, раздвижете натоварения край да проверите дали примката от него е първа на ухото.
осмица 6осмица 8
Какво правим, ако трябва да вържем осмица около опора, която не се отваря! Плетем я. Първо правим скелета на осмицата или единична осмица:
плетена осмица 1плетена осмица 2
Въжето което излиза от възела прекарваме през стационарната ни опора или ако използваме възела за осигуряване при катерене, през ухото на седалката и връщаме за да повторим възела:
плетена осмица 3плетена осмица 4
плетена осмица 5
Това е. Възела е удобен, лесен и сигурен, но бъдете уверени, че го правите правилно. Ако го сгрешите, започнете от начало, а не преправяйте.

И накрая, но не по важност един съвет. Възлите са като хардуера, който ползвате в планината. Трябва да знаете как работи, преди да тръгнете. Експериментирането при реални условия, обикновено е с …. не щастлив (така да го наречем) край…

Сподели със приятели
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

2 Comments on "5 възела, които трябва да знаете и ползвате в планината (част 2)"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ласка Ненова
Guest

Ето това се казва полезна статия и сайт. Радвам се, че ви открих!